SANAYİ
27 Eylül 2020

KALYON GÜNEŞ TEKNOLOJİLERİ FABRİKASI VE KARAPINAR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 19 Ağustos tarihinde resmi açılışı yapılan fabrikada 1400 kişiye istihdam sağlanacak.
KALYON GÜNEŞ TEKNOLOJİLERİ FABRİKASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 19 Ağustos tarihinde resmi açılışı yapılan fabrikada 1400 kişiye istihdam sağlanacak. 400 milyon dolarlık yatırımla Sincan Malıköy'deki Başkent OSB’de kuruldu. Tek çatı altında AR-GE ile birlikte güneş paneli üretiminin 4 aşamasını da birleştirerek dünyada tek olma özelliğine sahip.
Güneş santrali kurulumunda gerekli “ingot, wafer, hücre ve modül” imalatının tek çatı altında yapıldığı fabrika, yılda 500 megavatlık üretim kapasitesiyle hizmet vermeye başlarken, fabrikanın kapasitenin 2021'de 1000 megavata çıkarılması planlanıyor.
Fabrikada Hasan Kalyoncu Üniversitesi, ODTÜ Güneş Araştırmaları Merkezi, TÜBİTAK ve ilgili bakanlıkların paydaşlığında oluşturulan Ar-Ge Merkezi'nde, 100 araştırmacı görev yapıyor. Ar-Ge Merkezi şu anda, panelin verimliliğini artırmaktan aydınlatmaya, sulama sistemlerine kadar 15 proje üzerinde çalışıyor. Üretilen paneller yüzde 75’ten fazla yerlilik oranına sahip ve bu oranın daha yukarılara çıkarılması için projeler yürütülüyor.
Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda üretilecek olan paneller yüzde 22 gibi yüksek verimlilik oranına sahip. Yüksek verimlilik standardına sahip paneller, Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin kurulumunda kullanılacak.
KARAPINAR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ
Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali, 1 milyar dolarlık yatırımla 2 bin 600 futbol sahasına eşit 20 milyon metrekare alanda kurulacak ve tek başına yıllık 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.
Santralin kurulduğu alan 20 milyon metrekare, boydan boya 12 kilometre eni ortalama bin 600 metre. Bu anlamda tek bir parsel üzerinde tek bir yatırımcı tarafından yapılan dünyanın en büyük santrali. Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin montajı tamamlandığında Türkler tarafından uzaydan görülebilecek ilk yapı olacak. Güvenlik sisteminde ve panellerin arıza tespitinde dronlar da kullanılacak.
Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde toplam 3.5 milyon adet panel kullanılacak. Her ay yaklaşık 104 bin adet panel kurulumu yapılıyor. Paneller Ankara’da üretilmeseydi yurtdışından ithal edilmek durumunda kalınacaktı ve bu da yaklaşık 400 milyon dolara denk geliyor.
Karapınar Güneş Enerji Santrali güneşi takip eden bir sisteme sahip. Paneller doğuşundan batışına kadar güneşi takip edecek. Böylece yüzde 12 daha fazla elektrik üretecek.
Kullanılacak panellerin iki yüzü de taraflı elektrik üretecek. Paneller ön yüzüne ışınları doğrudan aldığı gibi dolaylı yoldan gelen ve panelin arka yüzüne çarpan ışınlardan da elektrik üretecek. Burada da yüzde 5 civarında bir elektrik artışı daha sağlanacak.
Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde panellerin kurulumuna 19 Ağustos 2020 tarihinde başlandı. Bugüne kadar ise 10.200 panel elektrik üretimine başladı. Güneş santrali tam kapasite üretime başladığında bu rakam 2 milyona çıkacak.
Ankara’daki Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda yaklaşık bin 400 kişi çalışıyor. Karapınar’da ise yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlanacak. Santral faaliyete geçtiğinde her yıl 1.5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salımı da engellenmiş olacak. Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde sembol bir yönetim merkezi inşa edilecek. Bu merkezde ziyarete gelen gruplara sunumların yapılacağı konferans salonları, atölyeler, üniversitelerden gelen araştırmacıların çalışmalarını sergileyeceği alanlar olacak.