KALYON KÜLTÜR

İSTANBUL’DA KÜLTÜR VE SANATIN YENİ KALBİ
Kalyon Kültür’ün içinde bulunduğu Taş Konak II. Abdülhamit tarafından yaptırılarak, 1889 yılının son aylarında konağa ismini verecek olan Mehmet Raif Paşa’ya tahsis edilmiştir. Kızı Şair İhsan Raif Hanım (1877, Beyrut – 1926, Paris) farklı dönemlerde bu konakta yaşamıştır. İhsan Raif Hanım hece ölçüsünü kullanan ilk kadın şairimizdir. İhsan Raif Hanım’ın güfte ve bestesi kendisine ait olan 19 eserinin yanı sıra; başkaları tarafından bestelenen şiirleri de vardır. Henüz 13 yaşındayken kaleme alarak, üzerinde beste çalışması da yaptığı “Kimseye Etmem Şikâyet” adlı şiiri, daha sonra Kemanî Sarkis Efendi’nin yorumuyla nihavent makamında bestelenerek, Türk Sanat Müziği’nin en önemli klasikleri arasına girmiştir. Taş Konak İhsan Raif Hanım'ın deyimiyle şiirin, musikinin, sanatın beslendiği bir mekândır.

İhsan Raif Hanım’ın ölümünden sonra, 1929’da konağa Mardin Ailesi yerleşmiştir. Halkla İlişkiler uzmanı Betül Mardin konakta bir süre yaşamış, müzik yapımcısı kardeşi Arif Mardin de burada doğmuştur. Bir dönem halk evi olan konak, yakın zamana kadar Şişli Kaymakamlık Binası olarak kullanılmış, 2013 yılında Şişli Valiliği tarafından restore edilerek Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. 2019 yılında Kalyon Kültür Vakfı konağı kiralamıştır.

Taş Konak, 2020'den bu yana Kalyon Kültür adı altında günümüz kültür ve sanat üretiminin geçmişle kurduğu bağlarla beslendiği, genç bir toplumsal buluşma mekânı olarak yaşamına devam etmektedir. Kalyon Kültür düzenli sergi programına paralel olarak sürdürdüğü ve geniş bir yelpazeye yayılan seminer ve atölyelerden oluşan etkinlik programıyla binanın kültür sanat sohbetlerine ev sahipliği yapmış tarihini tekrar canlandırmayı ve devam ettirmeyi hedeflemektedir.

Kuruluşunu takip eden ilk 18 ayda fotoğraf ve çağdaş sanata odaklanan Kalyon Kültür, Ekim 2021’de 4T kavramıyla özdeşleşen bir şekilde yenilenmiş ve dijital sanat sergileri ve geniş çaplı bir etkinlik programıyla yoluna devam etmiştir. 2 uluslararası sergi, etkinlikler gerçekleştirmiş olan Kalyon Kültür, çocuklara yönelik etkinliklere de ev sahipliği yapmıştır. Kültür-sanat alanında öne çıkan aktörlerle ortaklıklara da önem veren Kalyon Kültür, 40 bin kişinin ziyaret ettiği Contemporary İstanbul’a katılmış ve 22 bin kişinin ziyaret ettiği 212 Fotoğraf Festivali’yle ortak projeler geliştirmiştir.
Kalyon Kültür Logo
www.kalyonkultur.org