Güneş Enerjisi Santrali Proje alanı, yılın bazı dönemlerinde yüzey suyu ile örtülü olması ve tuzluluk oranının fazla olması dolayısıyla Türkiye’nin en vasıfsız merası olarak ilan edilmiştir.
Ancak, tesisin kurulumunun tamamlanması ile beraber, toprak verimliliğinde ve biyolojik çeşitlilikte artış gözlemlendi. Güneş panelleri toprağın, gölgelenme süresini ve su tutma kapasitesini artırarak ve sıcaklık kontrolü sağlayarak mikro iklim oluşmasını sağladı. Bu durum biyolojik çeşitliliğin artmasının önünü açtı.
Santral, ülkemiz adına bir ilke imza atılarak bölgede bulunan küçükbaş hayvan çiftliklerinin kullanımına açıldı. “Otlatma Pilot Uygulaması” kapsamında Karapınar GES sahasında ilk otlatma denemesi 10.08.2023 tarihinde yaklaşık 70 koyunluk bir sürü ile yapıldı ve aynı yıl bu deneme çalışmaları 600 koyuna kadar ulaştı. Koyun sürülerinin GES sahasını kullanması, çiftçilerin sürülerini beslemek için yem masraflarının azalmasını sağladı.
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen bu pilot uygulamaların ardından, yeni otlatma dönemi ile birlikte sahayı kullanan hayvan sayısı 1.300’e kadar ulaşmış durumdır. Amacımız, santral sahalarımızda temiz enerjiyi üretirken, alanın ekosistem değerleri ve işlevlerini korumak ve sürdürülebilir bir otlatma yönetimini yerleştirmektir.